Risker vid fillerbehandlingar

Känner du oro inför en estetisk behandling? Det är helt normalt. Jag tycker det är sunt att känna sig lite nervös och pirrig då det är ett ingrepp som utförs, oftast i ditt ansikte. Och visst finns det risker vid injektionsbehandlingar men vi Legitimerade som utför dessa behandlingar gör allt vi kan för att reducera och minimera risker.

9fb2357460e1350ff5cf56c9427a68d5

Det här inlägget kan kännas långt, men håll ut. Du behöver veta detta!

Vanligaste biverkningarna är som du kanske redan vet blåmärken och svullnad. Men mer då?

-Jo, eftersom huden penetreras med något vasst finns alltid en liten risk för infektioner. Därför är det viktigt att den som utför estetiska behandlingar jobbar på rena ytor och är noga med handtvätt och handsprit. Och inte minst rengör din hud NOGA! Utför man dessa åtgärder minskar risken markant för att du ska få en infektion. Titta även så att fillern tas upp ur sterila förpackningar.

Vad kan du då själv göra för att inte riskera att drabbas av infektion i det behandlade området?

-Pilla INTE! Risken finns nämligen att du själv för in bakterier i instickshålet. Avvakta också med att sminka dig, helst till nästa dag. Skulle du ändå ha oturen att drabbas av en infektion är det bra att veta att din klinik kan ge dig behandling för detta!

Vad mer kan hända? Jag tror att det alla behandlare fruktar mest för är att få en ocklusion av ett blodkärl. Dvs att blodförsörjningen stoppas i det området som behandlas.

Vad man måste göra då är att ta bort fillern med ett motgift som heter hyalas så att blodtillförseln återskapas.

För att minimera risken att faktiskt träffa ett blodkärl så är det viktigt att behandlaren har goda kunskaper i anatomi och utför andra åtgärder som reducerar risken för ocklusion. Anatomisk kunskap innebär att veta vilka blodkärl & nerver man bör undvika, vilket djup man ska injicera på, exempelvis: vid benhinnan, i muskeln, fettet eller under översta hudlagret.

Känns det som jag vill skrämma dig?! -Nej, jag lovar. Jag vill inte att du ska vara rädd för att göra en behandling men det är bra att ha respekt. Och värdera framförallt noga vem du tillåter sticka dig i ditt ansikte!

Välj alltid en Legitimerad Sjuksköterska, Läkare eller Tandläkare som har certifikat från vidareutbildning i estetiska injektioner. Kolla också så att din behandlare innehar en injektionsförsäkring.

Sist men inte minst vill jag att du ska veta att många olegitimerade utför dessa behandlingar. Och utan djup kunskap om anatomi, risker, komplikationer och behandling vid eventuell komplikation så tar du som kund en stor risk. Hyalas som är ”motgift” till fillers används vid akuta sitationer för att lösa upp fillern. Hyalas kräver läkarordination så vid behandling hos olegitimerad = Ingen hyalas tillgänglig. Och detta är bara en av de faror med att inte gå till en säker injektionsklinik. Löser man inte upp fillern vid en akut händelse så kan det leda till vävnadsdöd eller i absolut värsta fall blindhet. Detta är otroligt ovanligt men jag tycker ändå att man bör veta om dessa risker för att överväga att avstå behandling. Risken att bli blind på grund av filler är extremt liten.

Och kom ihåg att vi tar risker i det mesta vi gör. Det viktigaste är att du går till någon som är rustad om det värsta mot all förmodan skulle hända.

Ha en jättego helg! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s